Compresia video este un criteriu de selecţie atunci când trebuie să alegi modelul potrivit de cameră de supraveghere. De ce? Pentru că în acest fel se elimină surplusul de date video. Iar fişierul rezultat este chiar şi cu 80% mai mic decât cel iniţial. E ştiut faptul că ochiul uman percepe numai o parte din aceste informaţii iar compresia se foloseşte tocmai de acest aspect. Reduce tot ce se poate reduce ca volum de date aşa încât imaginea rezultată să nu o vedem că fiind alterată. E de înţeles că fiind mai mic, fișierul se transmite mai uşor prin reţea şi ocupă mai puţin spaţiu în mediile de stocare.

Compresia și standardele sale 

Sunt mai multe tehnologii de compresie video. Unele sunt standard, altele specifice în funcţie de producător. Procesul în sine e simplu: se ia fişierul video şi i se aplică un algoritm de compresie. La finalul procesului de compresie fişierul este pregătit pentru trimitere şi stocare. Atunci când fişierul trebuie redat are loc procesul invers – decompresia. Pentru ca aceste etape de lucru să funcţioneze perfect, se aplică acelaşi algoritm.

 

Standard Aplicare Bit rate
JPEG Compresia de imagini statice Variabil
H.261 Video telefonie, video conferințe via ISDN p x 64 kb/s
MPEG-1 Conținut video pe CD-ROM 1.5Mb/s
MPEG-2 Televiziune digitală >2Mb/s
H.263 Video telefonie via PSTN <33.6kb/s
MPEG-4 Interactivitate Variabil
H.264 HD-DVD, supraveghere, video conferință Variabil

Ce înseamnă bit rate constant sau variabil?

Bit rate înseamnă predefinirea unui nivel de calitate a imaginii. Acesta poate fi constant sau variabil. Practic, utilizatorul poate folosi bit rate-ul aşa încât să îşi poată utilizeze la maxim echipamentele din dotare. În funcţie de conţinutul de imagini statice sau dinamice pe care le transmite. Atunci când se foloseşte un bit rate constant se poate estima destul de uşor cât spaţiu va fi necesar pentru stocare. Dar este posibil ca atunci când, se detectează mişcare şi e nevoie de imagini detaliate, filmarea să nu le poată oferi. Când bit rate-ul este variabil e greu de estimat cât spaţiu vor ocupa imaginile. Acestea pot fi de calitate mai slabă atunci când în spaţiul filmat nu există mişcare dar când se detectează mişcare calitatea să crească aşa încât să poată redea totul cu maximă acurateţe.

Bine de știut

În afară de standardele menţionate mai sus există şi alte compresii video: divx, xvid, wmv. De curând a ieşit pe piaţă şi standardul H.265 cu ajutorul căruia rezultă fişiere la jumătate ca dimensiune faţă de cele obţinute cu H.264. Lucru valoros mai ales dacă ai o problemă cu gestionarea spaţiilor de stocare.

Dacă dorești să-ți cumperi o cameră IP wireless pentru supraveghere poți să-ți alegi modelul preferat din magazinul nostru online. Produsele se livrează gratuit și au 1 an garanție de funcționare.

 

Pareri

pareri