Se discută mult despre stabilizatoare de imagine atât la camerele foto cât şi la cele video. Dovadă că sunt de interes şi că oamenii vor să ştie la ce sunt bune. De care să caute la produsele pe care intenţionează să le cumpere. Da, e recomandat să ai o cameră cu stabilizator de imagine, însă această tehnologie presupune şi un preţ destul de ridicat. Stabilizatorul contribuie mult la claritatea imaginii atunci când încerci să filmezi în mişcare şi dorești ca filmul rezultat să pară cât mai fluid. Fără mișcări bruște, în special pe verticală, care dau senzația de ameteală celui care privește. 

Sunt însă mai multe feluri de stabilizatoare, ţie de care îţi trebuie?

  • Stabilizatoarele digitale se întâlnesc la echipamentele accesibile. Acestea se folosesc cel mai adesea de un soft care ajustează imaginile aşa încât să pară că au fost făcute cu stabilizator. Chiar şi aşa, nu oferă claritatea dată de un stabilizator real, unul optic
  • Stabilizatoarele hibride sunt cele care folosesc elemente mixte de stabilizare a imaginii. Unele camere sunt considerate semiprofesioniste tocmai datorită tehnologiei folosite. Se vede diferenţa ca şi claritate mai ales atunci când subiectele sunt în mişcare. Dacă sunt statice, diferenţa aproape că nu se observă.
  • Stabilizatoarele optice sunt cele care permit obţinerea de imagini profesioniste, clare, impecabile. Asta era oarecum de aşteptat. Dar şi costurile unui astfel de echipament sunt mari. Din acest motiv trebuie să ştii exact pentru ce ai nevoie de stabilizator. Care este rezultatul căutat şi ce buget poţi să aloci.

Desigur că se pot spune multe despre fiecare tip de stabilizator în parte. Însă am intra în informaţii tehnice, care de obicei interesează numai pe fotografi sau cameramani. Totuşi, merită să menţionăm că sunt şi sisteme de stabilizare externă a camerelor şi deci şi a filmărilor. Acestea se folosesc de obicei în cinematografie, televiziune, etc. Pentru că sunt foarte costisitoare, le folosesc numai profesioniştii.

Rezultă deci că oricui prinde bine o astfel de funcție la camera din dotare. Sau la cea care urmează să și-o achiziționeze. Aruncă și tu o privire pe modelele de camere auto (normale sau oglinzi) și de camere de supraveghere, poate vei fi convins de specificațiile lor tehnice. Și nu uita să te abonezi la newsletter. N-o să-ți pară rău!

 

Pareri

pareri