Camerele auto au devenit extrem de populare în ultimii ani în rândul șoferilor. Dacă folosirea lor în România este legală, alte țări europene, și nu numai, au legi care interzic clar folosirea acestor accesorii pentru mașină. Sau utilizarea lor vine la pachet cu un set de mențiuni legislative și, în cazul în care acestea sunt încălcate, cu amenzi usturătoare.

Înainte de a pleca într-un eurotrip, ar trebui să te interesezi dacă „partenerul” tău neînsuflețit de drum îți poate cauza probleme cu legea.

Deși camerele auto sunt legale în cele mai multe țări, există zone din Europa în care acestea pot ridica problemei. Te poți alege cu amenzi de-a dreptul usturătoare.

Una dintre situații presupune ca dispozitivul să îți îngreuneze vizibilitatea prin parbrizul frontal. A doua este strâns legata de supravegherea electronică. Pentru că problemele sunt diferite și sunt pedepsite în mod diferit de la o țară la alta, este important să verifici ce spune legea țării vizitate despre folosirea camerei auto.

 

Camera auto: problema vizibilității

Problema vizibilității apare atunci când camera auto aleasă nu se prinde de bord, ci de parbriz, cu ajutorul unui sistem de montare cu ventuze. Motivul pentru care această precizare este importantă e că, în cazul unor anumite țări, printre care se numără și Franța, există restricții când vine vorba de spațiul de pe parbriz. Nu poate fi ocupat de dispozitive precum unități de navigare GPS sau camere auto decât pe o suprafață limitată.

Regula generală spune că, dacă dispozitivul folosit de tine ocupă mai mult de 13 centimetri din „pătratul” de vizibilitate al șoferului sau 18 centimetri din „pătratul” de vizibilitate al pasagerului, îți pot cauza probleme serioase. Este recomandat să îți faci „temele” înainte să pornești la drum și să citești legile zonei pe care intenționezi să o vizitezi cu mașina.

 

Camera auto: problema supravegherii electronice

În mod normal, supravegherea electronică nu ridică probleme atunci când vine vorba de un bun personal. Dar este mai bine să te interesezi. Un derivat este problema protecției datelor, des pomenită, de pildă, în Elveția, unde camerele auto sunt ilegale.

În alte țări nu există legi specifice care interzic camerele auto. Cu toate acestea, lucrurile se pot complica. Dacă înregistrarea de imagini video este legală, înregistrarea audio poate fi motiv de amendă. Mai ales dacă o cameră auto înregistrează o conversație purtată în automobilul tău, fără acordul tuturor participanților.

Țări care interzic camerele auto

În Elveția, Austria și Luxemburg utilizarea unor camere auto ți-ar putea subția considerabil portofelul. Dispozitivele sunt clar interzise. În Austria, de pildă, amenda este de 10.000 de euro. Dar poate ajunge la 25.000 de euro pentru cei care calcă strâmb de mai multe ori.

Cea mai mare problemă apărută este de fapt încălcarea legilor cu privire la protecția datelor. În Germania, de exemplu, camera auto este legală în măsura în care este folosită pentru înregistrarea traseului și păstrarea imaginilor în colecția privată. Dar nu pentru înregistrarea unor evenimente petrecute în trafic și publicarea filmărilor pe internet. Aceleași reguli sunt valabile și în Belgia, Portugalia, Norvegia și Suedia.

 

 

Pareri

pareri