În ultimii ani ai auzit tot felul de indicative precum OE, OEM și AM, toate straine, cu privire la catalogarea produselor de pe piață. Cel mai adesea acestea sunt în limba engleză. Cum te descurci dacă nu știi engleză, dar trebuie să-ți rezolvi treburile curente cât mai bine? Uite, tocmai pentru astfel de situații, încercăm să lămurim problema legată de cei 3 termeni răspândiți în lumea iubitorilor de gadget-uri.
Context comercial: OE, OEM și AM
- OE (original equipment) înseamnă piesă originală. Poate e vorba de o piesă pentru mașină, de un soft pentru computer sau de un gadget. Astfel de situații sunt din ce în ce mai rare, pentru că presupune o relație de exclusivitate între două entități economice. Acum când relațiile comerciale sunt la nivel global, un produs OE se întâlnește rar.
- OEM (original equipment manufacturer) înseamnă că entitățile economice nu mai au o relație exclusivă. Se poate produce o piesă sau o componentă atât pentru un partener cât și sub marcă proprie. Prețul produselor este mai mic pentru că nu te mai costă exclusivitatea. Înseamnă asta că e de calitate mai slabă? Nu, sunt produse de aceleași firme ca și celelalte.
- Indicativul AM înseamnă After market și presupune că piesa nu poartă logo-ul producătorului. Asta nu înseamnă că este contrafăcută. Ea respectă reglementările internaționale în vigoare. Calitatea ei diferă în funcție de producător.
Concluzie
Nu e greu de tras o concluzie după explicațiile de mai sus: e nevoie să te documentezi atent pentru fiecare echipament sau gadget pe care ți-l dorești, așa încât să fie exact ceea ce cauți. Tocmai de aceea există și acest blog – ca să te ajute în procesul de cercetare și documentare. Iar când te-ai hotărât, să dai doar un clic și să fii în magazinul online în care să plasezi comanda. Nu e greu, nu-i așa?
Comentarii recente