Am asistat de mai multe ori la discuţii de genul “am cameră cu infraroşu la mașină dar nu ştiu dacă LED-urile funcţionează”. Din acest motiv încercăm să le venim în ajutor celor care şi-au luat gadget-uri cu LED-uri infraroşu dar nu ştiu cum să le testeze. Nici nu ştiu prea multe despre ce înseamnă infraroşu şi cum se comportă. Iată mai jos câteva aspecte practice.

LED-uri infraroşu la camerele auto

Să zicem că ţi-ai luat camera auto cu LED-uri infraroşu gândindu-te la cât de frumos o să filmeze când vei circula noaptea. Dacă porneşti de la această premisă, este posibil să fii dezamăgit. Pentru că tehnologia achiziţionată nu-ţi livrează o minune de filmare nocturnă. Camerele auto filmează ziua şi noaptea. Însă este important câtă lumină cade pe senzor. Dacă circuli prin oraş, cu iluminat stradal şi ai şi cameră cu infraroşu atunci ai şanse la o filmare bună. Dacă circuli pe un drum complet neluminat, atunci şi camera va filma în raza farurilor. De asemenea, mai trebuie să te gândeşti la parbrizul maşinii tale. Pentru că dacă ai parbriz duplex, acesta are o protecţie la infraroşu şi va filtra din puterea LED-urilor. Alte parbrize au tratamente chimice aşa încât să filtreze radiaţia infraroşu. Află deci care este situaţia parbrizului tău. Apoi evaluează capacitatea camerei.

Cum se aprind LED-urile infraroșu şi de ce omul nu le vede?

LED-urile se pornesc de pe tasta ON/OFF dar fiind infraroşu ele nu sunt vizibile ochiului uman. Însă, există modalităţi prin care să testezi funcţionarea lor. O variantă la îndemână este să le filmezi cu camera de la smartphone. Poţi să faci acest test în maşină sau în casă, însă nu încerca să forţezi gadget-ul altfel pentru că rişti să-l strici. Împacă-te cu gândul că nu ai cum să vezi direct radiaţia infraroşu. Decât cu ajutorul medierii tehnologice – smartphone-urile au capacitatea de a detecta spectrul infraroşu. Deci poţi face testul menționat mai sus.

LED-uri infraroşu la camerele de supraveghere

Şi camerele de supraveghere au LED-uri infraroşu şi este foarte bine aşa, pentru că iluminarea infraroşu este discretă şi detectată doar de echipamentele adecvate. Adică, un hoţ nu-şi va da seama dacă este supravegheat cu o astfel de cameră pentru că nici ochii lui nu văd spectrul infraroşu. Filmarea nocturnă cu infraroşu este una de calitate, imaginile sunt clare şi bine definite dar au numai performanţă alb-negru.

Spectrul infraroşu – utilizări de viitor

Utilizările curente ale iluminării în spectrul infraroşu reprezintă doar începutul, pentru că se poate ajunge până la tehnologia Machine Vision, la sistemele de analiză a materialelor, la automatizări sofisticate, la biometrică (recunoaştere facială, scanarea retinei, etc). În curând maşinile pe care le vom avea în dotare vor putea să “vadă” prin ceaţă, ploaie, ninsoare, fum mult mai bine decât ne străduim să putem noi acum. Aşa-i că din punctul asta de vedere, viitorul pare luminos?
Până atunci, poţi găsi aici camere cu LED-uri infraroşu cu care să găseşti soluţii la problemele curente. Şi dacă mai ai vreo nelămurire tehnică în ce le priveşte, nu trebuie decât să ne contactezi. Vom fi pe recepţie.

Pareri

pareri