Oricine doreşte informaţii despre omologarea camerelor (auto sau de supraveghere) se pierde într-un hăţiş legislativ: vechea lege, modificarea, aplicarea, etc. Cum nu e toată lumea absolventă de drept încercăm să găsim un răspuns cât mai clar preocupărilor noastre cotidiene. În general pe șoferi îi interesează să obțină o filmare pe care să o poată folosi ca probă în instanță. La nevoie.

 

Probă în instanță. Ce legătură are cu omologarea?

Omologarea este o verificare tehnică periodică a unui echipament care dovedeşte că funcţionează la parametrii din cartea tehnică şi că nu a fost alterat în vreun fel. Camerele auto care sunt instalate pe maşinile de poliţie de exemplu, sunt omologate. Prin natura lucrurilor este neapărat necesar ca acele camere să fie inspectate aşa încât să fie sigur că nu furnizează informaţii eronate. Mai apoi acestea ar putea fi folosite în procese şi să rezulte condamnări sau sancţiuni incorecte. O cameră omologată nu îţi certifică rezultatul dorit în caz de proces. Ea trebuie să se dovedească a fi un martor imparţial la ce s-a întâmplat într-o anume situaţie. O cameră omologată nu știe să facă lucruri în plus în comparație cu una neomologată. Există totuși informații eronate pe internet care spun că-ți trebuie cameră omologată așa încât să poți folosi o filmare, obținută ca șofer, pentru a fi probă în instanță.

 

Sunt ţări în care se pot folosi cu uşurinţă filmările ca dovezi?

Sunt ţări în care se acceptă, Rusia este un exemplu. Sunt şi ţări europene care nu acceptă filmările deloc. Nu sunt folosite ca probă în instanță. Ba chiar pot să ajungi în situaţii foarte complicate din cauză că ai montată o camera auto. România se află într-o zona gri din punct de vedere legislativ. E evident că legea curentă este depăşită tehnic însă nimeni nu pare interesat să o actualizeze. Şi dacă un şofer vrea să prezinte o astfel de dovadă video e posibil să se înhame la o muncă de durată. Sunt totuşi exemple de şoferi care au câştigat procesul împotriva poliţiei.

 

De ce să-ţi pui o cameră neomologată pe maşină?

Conform legii în vigoare acum, o probă video nu poate fi probă principală, poate fi una secundară în caz de procesCe înseamnă asta? Înseamnă că dacă te prezinţi într-un proces şi singura probă pe care o ai este cea video, n-ai făcut mare lucru. Dar dacă proba ta video este susţinută şi de alte probe şi dovezi, judecătorul o va analiza laolaltă cu celelalte. Deci e vorba de un context de factori pe care nu ai cum să-l dovedeşti în întregime cu o singură probă, fie ea şi video. Merită să ai o probă video secundară? Cu siguranţă da! Asta îţi permite să foloseşti filmarea în interes personal, nu să faci filmarea virală pe internet fără acordul celor filmaţi.

 

Pot să-mi instalez o cameră de supraveghere acasă sau la firmă fără autorizaţie sau omologare?

Ai nevoie de autorizaţie numai dacă faci instalări de camere în scop comercial. Adică dacă faci din asta o afacere. Dacă îţi instalezi camere acasă sau în firma proprie nu îţi trebuie autorizaţie şi nici să-i faci omologarea. Tu alegi camerele, tu le instalezi şi le foloseşti pentru interes personal. Adică nu ai voie să filmezi în spaţii publice, private (ale altora) sau comune. Îţi filmezi casa, curtea, birourile – numai ce îţi aparţine, iar filmarea o foloseşti în caz că are loc vreun incident pe proprietatea ta. Atât şi nimic mai mult. Dacă respectivele camere sunt instalate la firmă trebuie să înştiinţezi angajaţii, vizitatorii că intră într-un spaţiu supravegheat video. Ai îndatorirea să păstrezi filmările o vreme aşa încât să poată fi folosite ca dovezi la nevoie.

 

Cu speranţa că aceste rânduri au adus ceva lumină în materie de omologarea camerelor, legi şi ordonanţe, va dorim să aveţi filmări de calitate utilizate cu folos. Și să fiți la curent atât cu legile cât și cu noutățile tehnice din magazinul nostru online.

 

Pareri

pareri