În contextul din ţara noastră, e foarte posibil să ai un accident oricât te-ai strădui să-l eviţi. Tocmai de asta e bine să ştii ce ai de făcut dacă eşti implicat în așa ceva și dacă ajungi să ai nevoie de probe pentru instanță. Chiar dacă este un moment neplăcut şi poate să-ţi provoace multe bătăi de cap, e necesar să rămâi calm şi să încerci să fii cooperant. Fie că eşti păgubit sau vinovat. Oricât ai fi de atent şi de bine pregătit în domeniu, tot există riscul să provoci chiar și tu un accident. E bine totuşi, că cele mai multe accidente care se întâmplă, sunt minore şi se rezolva pe cale amiabilă.

 

La locul accidentului

Chiar acolo, la locul accidentului trebuie să fotografiaţi maşinile. Aşa cum sunt. Să se vadă numerele de înmatriculare. În caz de proces e necesar să aveţi doi martori  şi trebuie să le ştiţi numele şi numerele de telefon. Dacă puteţi să deplasaţi maşinile, scoateţi-le de pe carosabil pentru că o să încurcaţi circulaţia. Dacă nu puteţi, e necesar să sunaţi la 112. Poliţia se va deplasa la locul accidentului, va face constatarea, va elibera carosabilul şi va dirija circulaţia. În cazul în care doriţi să rezolvaţi pe cale amiabile trebuie să fotografiaţi foarte clar buletinul, permisul şi asigurarea,  că să vă asigurați că sunt valabile, nu expirate. Dacă nu reuşiţi să vă înțelegeți, apelaţi la poliţie.

 

După accident

Trebuie completate formularele de constatare în dublu exemplar. Acestea se găsesc lângă asigurarea RCA. O parte se completează de către păgubit, cealaltă de către vinovat. La final, fiecare parte va primi un exemplar complet al formularului. După aceea, vinovatul sună la asigurător şi-i spune cele întâmplate, furnizându-i toate datele care i se cer (nume şoferi, nume proprietari maşini, domiciliu, CNP, numere de înmatriculare ale ambelor autovehicule, serie şi număr poliţă de asigurare a vinovatului, detalii despre cum s-a produs accidentul şi unde, detalii despre pagube). Ulterior se face o programare aşa încât asiguratorul să facă constatarea daunelor şi trebuie să fie prezente ambele părţi (vinovat şi păgubit). Dacă maşinile nu sunt deplasabile, un inspector se va deplasa la locul unde sunt maşinile pentru constatare. Trebuie să reţineți numărul de dosar.

 

Acte necesare pentru despăgubire RCA:

  • Păgubit: CI, asigurare, certificate înmatriculare autovehicul.
  • Vinovat: copii la CI, permis, asigurare, certificate înmatriculare autovehicul
  • Procesul-verbal de la poliţie sau formularul de constatare amiabilă, completat şi semnat de ambele părţi.

 

În speranța că v-am fost de ajutor, vă dorim să nu aveți niciodată necazuri în trafic. Pregătiți-vă cu tot ce puteți așa încât să aveți dovezi și să scapați ușor. N-ar fi rău să vă dotați mașinile cu camere video pentru filmarea traficului. Nici nu bănuiți câtă nevoie aveți de așa ceva. Găsiți modele practice si accesibile în magazinul nostru online.

 

Pareri

pareri