Cultura SF ne-a obişnuit de mulţi ani cu tot felul de echipamente care acum încep să devină realitate. Se vorbeşte mult despre Internetul tuturor lucrurilor pentru că astfel poţi face orice aflându-te oriunde. Cu singura condiţie: să ai casa smart sau echipamente smart în casa ta. Unele funcţionează cu un home hub, altele sunt independente. Dar aşa cum stăpânul casei poate să le manevreze de la distanţă, tot aşa o poate face şi un hacker sau o persoană rău intenţionată. Pericolul este unul real dar nu e cazul să ne îngrijoreze prea tare. Pentru că, pe măsură ce atacurile au loc, tot aşa se dezvoltă şi sistemele de securitate adecvate unei case smart.  

Ce este o casa smart?

O casa smart este una dotată cu echipamente diverse care pot fi manevrate local sau de la distanţă, în baza unor protocoale de siguranţă. Aceasta poate să aibă sau nu un home hub care să gestioneze toate echipamentele. Chiar dacă acum sunt puţine astfel de case, există din ce în ce mai multe echipamente care se gestionează cu ajutorul unui hub. Practic, acesta este un fel de computer avansat, de mici dimensiuni, care poate gestiona aerul condiţionat, termostatul, televizorul, iluminarea, camera de filmat, etc. aşa încât toate să corespundă cerinţei tale de confort şi siguranţă. Toate acestea se pot manevra de la distanţă cu ajutorul unui smartphone, tablete sau laptop prin diferite aplicații. În acest moment pieţele sunt inundate cu produse de acest gen care tind să devină mai accesibile şi mai uşor de folosit. Aşadar, calea este deschisă către Internetul tuturor lucrurilor şi către casele smart.

Ce ne facem cu securitatea?

Cu cât gestionarea acestor echipamente devine mai simplă şi hub-urile mai uşor de operat, fiecare posesor de smart home îşi pune întrebarea de mai sus. Actualmente fiecare echipament are o parolă de acces, alta de administrare şi mai există încă o parolă a hub-ului. Dar atunci când toate vor avea o singură interfaţă devin uşor de spart de către un hacker, un cunoscător de tehnologie. Mai sunt, desigur, transmisiile şi conexiunile private, securizate. Ba chiar unele echipamente folosesc tehnologie militară de criptare. Dar pentru unii nici măcar ele nu sunt suficiente. Această insecuritate izvorăşte cel mai adesea din necunoaştere, din lipsa informaţiilor cu privire la performanţa şi securitatea unor astfel de echipamente. Cu cât tehnologia avansează, cu atât va fi mai simplu ca stăpânul casei să fie identificat (după retină, după amprentă, etc.).

Posesori responsabili şi informaţi

Mai multe firme care activează în domeniu, recunosc că orice sistem de acest gen are o doză de vulnerabilitate. Pentru că numai sistemele izolate sunt perfect sigure. Dar se lucrează mereu la integrarea echipamentelor, la drepturi de acces şi la securizare. Bineînţeles că atacurile cibernetice au vizibilitate, dar se întâmplă asta pentru că sunt destul de rare şi reprezintă evenimente. În urma unor studii făcute pe posesorii de echipamente moderne a rezultat că aceştia nu-şi încuie echipamentele, nu-şi fac copii de siguranţă, nu-şi instalează aplicaţii de identificare, etc. Toate acestea par lucruri mici, dar sunt de mare ajutor atunci când încerci să recuperezi informaţii, imagini, locaţii, etc. în caz de pierdere de date. Ce încearcă să spună specialiştii e că securitatea echipamentelor nu depinde 100% de ei. Ei au datoria să securizeze echipamentele înainte de momentul comercializării acestora. Şi posesorilor le revine o parte importantă din securizare – după achiziționare.

Casa smart – să recapitulăm

Deşi pare un hăţiş de informaţii, lucrurile nu-s chiar aşa de complicate. Toată lumea, de la producător şi până la consumator, le doreşte cât mai simple şi mai accesibile aşa încât să se poată răspândi.

Iată ce e bine de reţinut:

  • Fiecare echipament se poate seta pe nivele de acces/vizualizare/administrare.
  • Fiecare transmisie de date poate fi privată, criptată, securizată – în funcţie de nivelul dorit sau necesar.
  • Chiar dacă home hub-urile sunt echipamente noi pe piaţă, ele sunt foarte performante şi vor continua să avanseze.
  • Există soft-uri de protecţie cu algoritmi atent gândiţi.
  • Securizarea unui echipament depinde atât de producător cât şi de utilizator. Posesorul sau trebuie să ştie ce are de făcut şi chiar să facă: să schimbe parole periodic, să realizeze salvari de siguranţă, să aibe instalate aplicaţii actualizate aşa încât să nu fie vulnerabile.
  • Pe viitor vom beneficia și de mijloace mai competitive de securizare a echipamentelor și caselor.

Ne oprim aici, cu gândul că am furnizat suficiente direcţii de cercetare pentru cei interesaţi. Şi pentru că nouă ne place să spunem că viitorul e deja aici, avem în magazinul nostru online o cameră IP wireless SMART care funcţionează ca un home hub pentru echipamentele curente. Hai să vezi despre ce e vorba şi cu ocazia asta să vezi că este într-adevăr sigură.

 

Pareri

pareri