Toate autovehiculele sunt dotate cu sisteme externe de iluminare. Dar sunt situații când șoferul are nevoie de mai multă lumină, de proiectoare: în caz de ceață sau ploaie abundentă, de exemplu, sau în cazul unui traseu off-road (teren accidentat). Proiectoarele se folosesc pe camioane, TIR-uri, mașini SUV, tractoare, ATV-uri, motociclete, utilaje și trebuie achiziționate după nevoile fiecărui șofer, in funcție de mașina pe care o are. Dar sunt atâtea modele, cum să-l alegi pe cel potrivit?  

De ce am ales proiectoarele LED?

Proiectoarele sunt lămpi de mare putere și pot fi cu xenon, halogen sau LED-uri. Sigur ai întâlnit pe șosele mașini care te-au orbit cu luminile lor cu xenon sau halogen. LED-urile sunt mai puțin supărătoare pentru partenerii de trafic dar în același timp foarte eficiente pentru posesori. Luminează bine, multă vreme și au consum mic. Acesta este motivul pentru care în portofoliul Super misto se află în acest moment modele variate de proiectoare auto cu LED. Unele dintre ele sunt adecvate și unor ambarcațiuni de mici dimensiuni sau utilaje industriale.

Tipuri de proiectoare

  1. Proiectoarele de ceață sunt concepute în așa fel încât să prevină efectul “glare” care apare la faruri, acea strălucire supărătoare în caz de ploaie și ceață. Ele se folosesc pe șosele sau pe teren accidentat în egală măsură. Se pot grupa după nevoi și se obține astfel o lumină puternică, vizibilă, pe distanțe mari.
  2. Proiectoarele de acoperiș au fascicul de lumină unidirecțional sau multidirecțional – dacă  sunt montate pe mașini de intervenție. Dimensiunea și forma proiectoarelor se alege în funcție de dimensiunea mașinii. Și de felul în care se dorește gruparea surselor de lumină. De exemplu, proiectoarele de tip Bar se folosesc pentru TIR-uri și mașini mari.
  3. Proiectoarele de motociclete se montează deasupra farului și se folosesc numai în condiții de teren accidentat, pemntru că proiectorul va lumina mai puternic decât farul.

Rezistența, temperatura și sursa de alimentare

Rezistența proiectorului, indiferent de model, este dată de protecția IP la umiditate și praf. Nici soclul pe care este montat proiectorul nu e de neglijat și nici carcasa (trebuie să fie rezistentă) pentru că se poate încinge și poate provoaca daune sistemului electric al mașinii. Gradul de protecție IP indicat la proiectoare trebuie să fie mai mare de 65. Se întâmplă rar ca pe piață să fie și proiectoare cu protecție IP mai mică de atât.

Atunci când alegi un proiector trebuie să verifici și sursa de alimentare în funcție de tipul de mașină pe care îl deții. Unele se montează numai pe camioane cu alimentare la 24V, altele numai pe mașini cu alimentare la 12V. Proiectoarele LED consumă puțin dar asigură o lumină intensă și constantă. Culoarea luminii poate fi una caldă sau una rece. În general lumina caldă este evitată pentru că predispune soferul la somnolență la volan. Se optează pentru lumina rece.

Temperatura de funcționare a proiectorului este și ea importantă. Limitele de temperatură la majoritatea modelelor sunt de la -40 și până la +60 grade C. Suficient cât să nu ai niciodată probleme.

În concluzie

Acum că ai găsit explicațiile termenilor din specificațiile tehnice și știi fiecare ce face îți va fi mai usor să alegi ce-ți trebuie? În caz că nu te descurci, colegii noștri de la vânzări îți pot fi de mare ajutor cu consiliere la obiect. Hai să vezi oferta noastră de proiectoare auto și cam ce alegeri ai putea face din magazinul nostru online.

 

Pareri

pareri