Aşa-i că în ultima vreme te-ai lovit cam des de acest acronim? Mai ales când citeşti specificaţiile unei camere. FPS înseamnă frame per second. Mai concret, imaginile aşa cum le vedem noi sunt de fapt o înşiruire de poze (mai multe sau mai puţine) care se derulează cu repeziciune şi de aici rezultă percepţia noastră cum că “se mişcă”. Cel mai evident exemplu este desenul animat: ai un număr de desene pe care vrei să le “animezi” şi prin afişare succesivă apare mişcarea, animaţia. Însă, pe tine te interesează ca aceste frame-uri (cadre) să-ţi asigure o filmare de calitate, uşor de urmărit şi cu un “personaj” uşor de identificat.
Standarde curente în materie de FPS-uri
În acest moment la nivel mondial sunt acceptate două standarde. Unul este cel nord american NTSC cu 30 de cadre pe secundă. Celălalt este PAL, standard internaţional cu 25 de cadre pe secundă. Ambele redau imaginile “in real time” cum se spune. Ca şi cum le-ai vedea cu ochii tăi. Diferenţa ca şi calitate a filmării dintre 25 şi 30 este nesemnificativă, dar poate să însemne o capacitate mai mare de procesare a datelor dacă se foloseşte NTSC şi 30 de cadre pe secundă. Cu cât numărul de cadre pe secundă este mai mic, cu atât imaginea obţinută este mai puţin fluidă. Adică mai departe de felul natural în care noi o percepem. Poate deveni chiar supărător de lentă şi de sacadată. Nu scade calitatea în sine a cadrelor, doar că fiind mai puţine la număr, ochiul sesizează o lipsa de informaţie.
Bine de ştiut
Atunci când analizezi specificaţiile tehnice ale unei camere trebuie să iei în considerare numărul de cadre pe toate canalele. Practic, atunci când este afişat numărul de frame-uri pe secundă, cifra reprezintă numărul total care se împarte la numărul de canale pe care îl are camera. De exemplu: 8 canale şi 200 de frame-uri/s. Rezultă 25 cadre/s. Cifră care este conformă standardului internaţional. Dar dacă ar fi tot 8 canale şi 100 de frame-uri/s ar rezulta 12.5 cadre/s. Cifră de care n-ai fi foarte încântat, ştiind că se poate mai bine de atât. Deci, trebuie să ştii exact pentru ce anume îţi trebuie camera și care este bugetul alocat achiziției.
Dacă ți-am oferit informații folositoare și dacă vrei să-ți cumperi camere (de supraveghere sau camere video auto, aka martori de trafic) te invităm în magazinul nostru online. Suntem siguri că o să-ți placă ce găsești.
Comentarii recente