Denumirea de cameră IP vine de la Internet Protocol. Se referă la o cameră de supraveghere care conține un mini computer și care se conectează la o rețea de calculatoare.

Astfel, imaginile sunt transmise în timp real printr-o rețea locală sau prin internet și pot fi accesate de oriunde din lume. Pentru aceasta se folosește o aplicație specifică și un smartphone, o tabletă sau un laptop.

Spre deosebire de o camera clasică CCTV care trebuie să transmită semnale către un sistem închis, o cameră IP este digitalizată și funcționează în rețea, având numeroase avantaje.

Avantajele unei Camere IP

Comunicare în timp real și vizualizare de la distanță  imaginile surprinse de o camera IP pot fi vizionate de oriunde din lume, prin accesarea din browser a unui link sau prin accesarea unei aplicații. Fie că ești la birou, la restaurant sau într-o țară străină la mii de km distanță, îți poți supraveghea casa, copilul, animalul de companie, bona sau angajații.

Calitate mai bună – în comparație cu o cameră analogică ce ajunge abia la o rezoluție de 3 MP, o cameră IP oferă calitate HD și rezoluții de până la 24 MP. Astfel se obțin imagini de o claritate mult superioară, și se poate face zoom digital pentru recunoaștere facială sau studiere a unor detalii esențiale

De asemenea, rezoluția și frame rate-ul se pot ajusta pe moment, în funcție de calitatea conexiunii pe care o aveți la acel moment

Alte avantaje ale camerei IP

Stocare oriunde – nu doar că puteți accesa imaginile de oriunde, dar acestea se pot salva pe un card sau în Cloud. De asemenea, se pot primi notificări prin email sau SMS atunci când se înregistrează mișcare sau alți factori

Mai puține cabluri – în general o camera IP are mai puține cabluri decât una analogică, dar există și camere IP fără fir (wireless). Avantajul este că o cameră IP poate fi amplasată oriunde există o rețea fizică de internet sau direct la o rețea wireless.

Softuri inteligente – în funcție de modelul ales, există camere a căror software poate de exemplu să urmărească o persoană în mișcare, să caute un obiect, să numere oamenii ce intră și ies, și alte funcții utile. De asemeni se poate controla cameră de la distanță (de pe telefon sau PC), prin intermediul funcției PTZ (Pan, Tilt, Zoom). Asta înseamnă că se poate mișca stânga, dreapta, sus și jos, dar se poate da și zoom.

Notă

A nu se înțelege că o cameră IP este la fel ca o cameră web.  O cameră IP, deși mai scumpă, oferă mult mai multe posibilități și avantaje. Există numeroase tipuri de camere IP și ele pot fi sortate după diverse criterii.

Pentru o gamă variată de camere IP wireless, vă invităm să accesați magazinul nostru online.

Clasificarea Camerelor IP

În funcție de locul unde se amplasează există:

Camere IP de exterior – sunt făcute din materiale speciale, rezistente la praf apă și la temperaturi foarte scăzute sau foarte ridicate.

Camere IP de interior – nu rezistă la umiditate și diferențe foarte mari de temperatură.

În funcție de mobilitate pot fi:

Camere IP fixe – se amplasează într-un loc exact, se setează o dată, iar apoi poziția lor nu se mai modifică. Se folosesc pentru obținerea unei imagini de ansamblu la intrări, coridoare, sedii de firmă, etc.

Camere dome IP fixe – lentilă este într-o structură de tip dome

Camere IP cu PTZ – așa cum am menționat și mai sus, această funcție (Pan, Tilt, Zoom) permite mișcarea pe orizontală, pe verticală și zoom-ul. Există de asemeni tot felul de funcții utile și poziții prestabilite ce pot fi accesate foarte rapid și ușor

Camere speed dome PTZ  

În funcție de modul de conectare:

Camere IP cu cablu – au un cablu de alimentare și un altul de conectare la rețea

Camere IP PoE – folosesc un singur cablu și pentru alimentare și pentru conectare la rețea

Camere IP Wireless – conectarea la rețea se face fără fir

Unde se pot instala camere IP?

Supravegherea video în România este reglementată prin Decizia nr. 52/2012, dar și prin legile 333/2003, 40/2010, 09/2007 și OUG 16/2005. Puteți vedea câteva dintre prevederi mai jos sau puteți consulta alăturat mai multe detalii.

Există unități comerciale ce sunt obligate să își instaleze sisteme de supraveghere, cum ar fi băncile, casele de schimb valutar, casele de amanet, benzinăriile și multe altele.

Există însă locuri unde nu ar trebui montate camere, iată-le: 

  • este interzisă montarea de camere video în spațiul public. Acest lucru se poate face doar de către firme licențiate de Poliție.
  • trebuie semnalizat în mod vizibil faptul că acea zonă e supravegheată video
  • este interzisă montarea de camera video în vestiare, cabine de probă, toalete sau cabine de duș
  • legat de supravegherea la locul de muncă există niște reguli foarte stricte, mai ales după intrarea în vigoare a regulilor privind protecția datelor cu caracter personal (GDPR). Mai multe detalii în acest articol
  • în spațiul privat se pot instala camere video pe propria răspundere, fără să fie nevoie de aprobări sau înștiințări, dar fără să se vizualizeze spațiile vecinilor sau cele publice

Unde e etic să instalezi o cameră IP?

Desigur că fiecare om are libertatea să facă ce vrea în spațiul său privat. Însă etic ar fi să nu se abuzeze de aceste sisteme de supraveghere video.

Nu se recomandă folosirea unei camere în baie sau alte locuri private, pentru supravegherea vieții intime a membrilor familiei sau colegilor de apartament. Mai ales că există riscul că aceste imagini să poată fi vizionate și de persoane străine, din exterior.

De aceea este foarte important să se schimbe parola de acces a camerei (să nu se lase parola standard cu care vine aceasta) și de asemeni să se schimbe parola standard a router-ului de internet.

Idei de utilizare – cine poate folosi o camera IP

 Se poate folosi o astfel de cameră pentru:

În concluzie

Camerele IP oferă deci o mulțime de posibilități și funcții utile și pot fi esențiale pentru companii și pentru protecția bunurilor acestora. De asemenea, ajută la protejarea locuințelor dar și la urmărirea într-un mod etic și decent a persoanelor dragi. 

Pentru o gamă variată de camere IP wireless, vă invităm să accesați vizitați magazinul nostru online.

Dacă ai nevoie de ajutorul nostru, ne poți contacta oricând prin e-mail cadou@supermisto.rotelefon 0721-797910 (L-V 10-18) sau pe Facebook. Te așteptăm!

  

Pareri

pareri