Atunci când a intrat în vigoare, GDPR – Regulamentul European pentru Protecția Datelor – a schimbat destul de multe lucruri care se împământeniseră pe la noi. Din cauza lui trebuie să fii atent la tot felul de lucruri care în altă situație nici nu ți-ar fi trecut prin minte. Știm! E incomod, dar regulamentul trebuie respectat, pentru că altfel îți iei amendă și o să te usture buzunarul. Iată ce e bine să știi și să aplici când vine vorba de camere video pentru supraveghere, de utilizarea și montarea lor.  

Camera de supraveghere pentru casă și curte

Aceasta este situația cea mai comună. Oamenii își cumpără camere pentru a-și supraveghea casele, curțile, bunurile și pentru a-i proteja pe cei dragi. Însă, trebuie să aibă grijă cum le amplasează în casă sau curte. Regulamentul european menționat spune că trebuie să montezi camerele în așa fel în locație încât să nu filmeze deloc la vecini. Nici măcar temporar sau parțial. Așadar, ca să fii sigur că nu-ți iei amendă pentru un lucru pe care nu l-ai avut în vedere, trebuie să analizezi cu grijă unghiul de filmare al camerei pe care o deții sau pe care vrei să ți-o cumperi și să o amplasezi în așa fel încât în timpul filmării să nu “bată” deloc la vecini. Nu e chiar simplu, mai ales dacă spațiul e îngust și e și în mijlocul unei zone urbane aglomerate. Deci poți să supraveghezi numai casa și curtea ta. Nimic altceva. Iar filmarea o poți folosi strict în scop personal – în caz de incident o poți oferi poliției pentru identificarea făptașului. 

Soneriile cu camere video

Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal spune că persoanele fizice pot folosi sonerii cu camere video pentru interes personal – pentru a identifica cine sună la ușa mai ușor decât printr-un vizor, de exemplu. Atât timp cât imaginile astfel obținute sunt folosite în scop personal, nu încalci regulamentul. Evident, nu poți pune imaginile obținute pe platformele de socializare în caz că … te-a vizitat vreo vedetă sau s-a petrecut vreun incident. 

Camerele de tip martor de trafic

Fără excepție, cei care le folosesc o fac pentru a avea o dovadă clară în caz de incident în trafic. Și cum pe șoselele noastre se întâmplă multe, e mai mult decât binevenit să ai un martor de trafic. Mai sunt și situații în care mergi cu mașină în concediu și vrei să filmezi traseul parcurs ca să-l ai ca amintire. Deci, să utilizezi camera în scop personal. Dacă asta faci, e foarte bine, nu încalci regulamentul. Dar dacă ai trecut printr-o experiență și vrei să ceri părerea “frenzilor” din social media… deja depășești limita impusă. Poți să-ți iei amendă, dacă filmulețul ajunge sub ochii cuiva de la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal instituție autorizată să te sancționeze (împreună cu Poliția, bineînțeles). 

Action camere pe căști, motociclete, biciclete, etc.

Persoanele active care vizitează regulat locuri uimitoare sunt mereu gata să filmeze cu action camere. Și o pot face, ca și în celelalte cazuri, dacă ceea ce au filmat păstrează pentru uz personal. Nu pot face publice imaginile filmate pe internet, pe platformele de socializare, mai ales dacă persoanele care apar în filmare nu și-au dat acordul sau dacă nu ai permis de la cei în drept (proprietarii locului în cauză). 

Poate că unele lucruri le știai, pe altele le bănuiai. Acum le ai într-o formă centralizată pe blogul tău preferat. Suntem mereu la dispoziția ta dacă vrei să comanzi gadget-uri din magazinul nostru online sau dacă ai întrebări cu privire la produsele comandate. Îți dorim să te bucuri de ele și să nu ajungi vreodată să plătești amenzi. Nici din cauza GDPR și nici din alte cauze. 

 

Pareri

pareri