Fraudele bancare se înmulţesc cu fiecare an care trece, aşa că e foarte bine să învăţăm că pe lângă protejarea casei de hoți trebuie să ne protejăm și conturile de un alt tip de hoți, unii invizibili. Înainte de toate trebuie să fii conştient că datele tale bancare sunt foarte importante şi nu trebuie să le spui / dai nimănui. Nici măcar băncii la care ai cont. Se presupune că aceasta le are deja şi în limita unor reglementări sau legi le va folosi numai aşa cum tu îi spui. Deci banca nu are niciun motiv să-ţi ceară datele tale personale sau cele legate de cont.

Fraudele bancare  – identifică mesajele de tip phishing

Totuşi, primim cu toţii zeci de mesaje deghizate de aşa natură încât să pară că vin de la băncile unde avem noi conturi. Aceste mesaje sunt false, înşelătoare şi au scopul de a culege date de la naivi pentru ca mai apoi cineva rău intenționat să le folosească în favoarea lui. Practic să-ţi golească contul în diverse feluri. Banii pierduţi în astfel de înșelătorii (phishing) sunt foarte greu de recuperat. Numărul celor păcăliţi care au reuşit să-şi recupereze toţi banii este foarte mic. Cei mai mulţi rămân cu banii pierduţi, doar îşi schimbă contul/cardul aşa încât să n-o păţească iarăşi. Și se învață minte.

Securizează-ţi contul, tranzacţiile, echipamentele

Dacă obişnuieşti să faci tranzacţii online cu cardul ai grijă să-ţi schimbi periodic parolele de acces sau codurile de verificare. Nu spune nimănui aceste parole. Sunt numai pentru tine. De asemenea, atunci când foloseşti internetul pentru a cumpăra ceva, ai grijă să nu foloseşti reţele publice. Riscul ca datele tale să rămână în cache-ul calculatorului sau reţelei respective şi să poată fi apelate din nou accidental sunt mari. Vezi și cum îți poți securiza camera IP de acasă.

Altă procedură de culegere a datelor tale personale cu scopul de a se ajunge la banii tăi sunt aplicaţiile speciale (malware, viruşi) care se pot strecura în calculatorul, laptopul sau telefonul tău fără să-ţi dai seama. Pune-ţi un antivirus performat pe toate echipamentele.

Să recapitulăm:

  • Nu dai datele tale personale şi bancare nimănui, sub nicio formă. Nici prin e-mail, nici la telefon, nici faţă în faţă, nici băncii şi nici vreunei firme.
  • Nu foloseşti reţele publice de internet.
  • Îţi pui antivirus (actualizat) pe toate echipamentele de pe care faci tranzacţii bancare.
  • Dacă faci comenzi online, magazinele acestea sunt obligate prin lege să nu divulge datele tale (sunt operatori înregistraţi de date personale). Dacă o fac, anulează cardul/contul/colaborarea cu ele şi fă o reclamaţie la poliţie prezentând dovezile pe care le ai.
  • Nu dai clic la întâmplare pe internet pe link-uri suspecte, pentru că poţi colecta viruşi şi malware care îţi afectează sistemul şi-l fac vulnerabil la fraudele bancare.
  • Nu păstra sume mari în contul din care faci tranzacţii online. În felul acesta limitezi orice eventuale pierderi.
  • Nu folosi bancomate care ți se par suspecte. Caută altele. Nici POS-uri, dacă ești de părere că ceva nu e cum ar trebui să fie.

Toate recomandările noastre sunt uşor de urmat şi te protejează de multe necazuri. Presupune să fii atent, să ştii ce faci, să cunoşti ceva IT. Dacă până acum nu ai ştiut de toate aceste lucruri, e foarte bine că le-ai aflat. Aplică-le de acum înainte ca să fii în siguranţă.

Pareri

pareri