Camerele auto sunt gadget-uri absolut necesare dacă doreşti să fii protejat când ieşi în trafic. Acum că ţi-ai luat şi tu aşa ceva, parcă ai emoţii că n-o să te descurci cu ea. Stai liniştit, nu e nevoie să fii super tehnician că să foloseşti o cameră auto! Modelele de camere din magazinul nostru online sunt uşor de folosit și instalat. Practic, toate au un set de funcţii de bază şi, anumite modele, au şi funcţii specifice. Că să nu rezulte un material foarte lung, ne vom rezuma la funcţiile de bază aşa încât să găseşti răspunsuri aici indiferent ce model de cameră ţi-ai luat.
La nevoie, pot să dau play la filmare direct pe cameră?
Majoritatea modelelor au funcţia Playback şi în asociere cu un ecran mai mare de 2.5 inch ai posibilitatea să vezi tot ce ai filmat direct pe cameră. De fapt, nici măcar nu e nevoie să o dai jos de pe parbriz/bord. Dacă eşti implicat în vreun incident auto scapi uşor – arăţi dovada şi ai scăpat basma curată. Adio amenzi, timp pierdut şi drumuri pe la poliţie. Abia atunci realizezi cât de importantă e această funcţie!
Circul mult noaptea, filmează bine în condiţii de iluminare scăzută?
Toate camere auto filmează şi noaptea dar contează câtă lumină cade pe senzor. Dacă circuli pe un drum total neiluminat camera va filma doar în raza farurilor. Pentru filmare optimă este nevoie de iluminare stradală. Unele modele au led-uri infraroşu. Asta înseamnă că ele nu se aprind vizibil ochiului uman. Ochiul uman nu vede spectrul infraroşu. Ele se pornesc de pe tasta ON/OFF. Dacă ţi-ai luat un astfel de model şi vrei să fii sigur că funcţionează poţi să faci un test chiar la tine acasă. Porneşti camera, porneşti smartphone-ul şi cu camera telefonului filmezi ledurile camerei auto. Aşa vei vedea că led-urile sunt funcţionale.
Vreau să resetez camera şi nu ştiu cum
Modelele mai simple se resetează prin scoaterea bateriei. Cele mai complexe au un orificiu marcat cu R şi se apasă uşor cu ajutorul unei agrafe de birou. Recurgi la resetare dacă s-a blocat camera, dacă nu-ţi mai interpretează corect setările sau dacă ai greşit vreo setare şi vrei s-o iei “pe curat”. Totuşi, nu abuza de resetare. Foloseşte camera în cunoştinţă de cauză – documentează-te!
Vreau să folosesc camera pe baterie şi nu merge. Ce mă fac? Am stricat-o?
Toate modelele de camere au baterie/acumulator însă, nu au şi autonomie. Adică, acel acumulator este conceput pentru a memora setările pe care i le faci. El nu este pentru funcţionare în mod curent. Alimentarea se face de la bricheta maşinii sau, în funcţie de model şi de funcţiile specifice, direct de la sistemul electric al maşinii. Deci, stai fără grijă, n-ai stricat nimic. Aşa funcţionează ele din fabricaţie.
Am o cameră pe automobil şi-mi place. Vreau să pun şi pe camion. Merge?
Toate camerele auto normale merg montate şi pe camioane sau TIR-uri. Alimentatorul funcţionează de la 12 la 24 volţi, deci poţi avea ceea ce-ţi doreşti şi pe camion sau TIR. Atragem totuşi atenţia că acest lucru nu se aplică şi la modelele de camere oglinzi. Sistemul de prindere nu s-ar potrivi şi camera spate ar fi inutilă. Deci alege un model de cameră auto normală.
Vreau să schimb cardul unei camere cu unul mai mare, se poate?
Majoritatea camerelor au indicat în specificaţiile tehnice un card de maxim 32 GB. Sunt şi modele care acceptă carduri de capacităţi mai mari, dar nu toate. Modelele din magazinul nostru online au fost testate cu carduri de 16 şi de 32 GB şi au mers foarte bine. Aşadar, înainte să cumperi şi să înserezi în camera ta un card cu capacitate mai mare, verifică specificaţiile tehnice. Dacă producătorul spune da… Go ahead! Te vei bucura de o buclă de filmare mai mare.
Nu se şterge cardul automat, ce trebuie să fac?
Camera are o setare de loop recording adică înregistrare în buclă şi trebuie selectat un anumit interval de timp în cadrul acestei setări. Mai trebuie menţionat că majoritatea modelelor noastre au 2 senzori (mişcare şi vibraţie). Aceştia trebuie dezactivaţi pentru a nu bloca filmările şi deci pentru a funcţiona loop recording.
Cardul se umple şi nu şterge din cauza acestor senzori. Secvenţele sunt considerate martori. Filmările blocate au un marcaj cu lacăt.
Camera nu se mai alimentează, ce e de făcut?
Sunt mai multe situaţii care pot duce la lipsa alimentării unei camere. Poate încărcătorul nu este băgat în priza de la brichetă aşa cum trebuie. Poate prizele nu mai merg. Trebuie verificate ambele brichete (faţă/spate). Testează prizele cu alte echipamente şi apoi testează şi camera cu un cablu de date. În urma acestor teste vei vedea unde este defecţiunea. Dacă e camera, trebuie returnată pentru reparaţie/garanţie. Dar cel mai adesea în astfel de situaţii problema e la încărcător sau la triplă. E un pic de bătaie de cap, dar în câteva minute te lămureşti. Îţi dorim să nu fie nevoie să faci aceste teste.
Desigur că n-am reuşit să răspundem la toate posibilele întrebări. Tocmai d-aia poţi să postezi comentarii mai jos cu situaţia concretă pe care care ai întâmpinat-o chiar tu. Ne vom grăbi să-ţi răspundem aşa că… îndrăzneşte. Eşti clientul nostru, vrem să meargă totul bine şi să fii mulţumit de achiziţia făcută. Apropo, ştiai că am adus câteva modele noi în ultimele luni? Hai să le vezi aici.
Comentarii recente