Ai auzit de multe ori în ultima vreme expresia rezolutie ecran? Suntem convinşi că da, pentru că orice echipament ai vrea să-ţi cumperi are probabil un ecran. Iar ecranul are o rezolutie. Cu cât ea este mai mare, cu atât imaginile redate sunt de mai bună calitate.

Să zicem că îţi doreşti un echipament cu ecran ce are rezolutie de 1920×1080. Asta înseamnă că acel ecran este capabil să redea imagini de 1920 de pixeli pe linie x 1080 linii. Exemplu luat este unul relevant pentru o rezolutie Full HD. Adică o calitate bună în acest moment. Dar nu este singura. Sunt şi rezoluţii mai mici decât atât dar şi mai mari. Mai mult decât atât, literele care urmează după cifre au şi ele importanta lor.  

Ce înseamnă p, i sau K şi de ce sunt importante?

P înseamnă progresiv, i înseamnă întreţesut (interpolat) iar K este un standard nou de imagine aferent monitoarelor, camerelor profesioniste şi televizoarelor. P şi I se referă la rata de refresh (de împrospătare a imaginii) a ecranului. Rata de refresh întreţesută este aferentă unor monitoare/ecrane mai vechi la care imaginea este tremurată. Rata de refresh progresivă P ţine de monitoare/ecrane mai noi, mai rapide, cu încărcare secvenţială. Deci P înseamnă mai performant decât I. Iar K înseamnă mai performant decât P şi I. Dar şi mult mai costisitor.  

Ce înseamnă rezolutie 720p, 1080p, 1440p, 4K şi 8K?

  • 720p = 1280 x 720 pixeli – este rezoluţia progresivă HD sau ”HD Ready”
  • 1440p = 2560 x 1440 – este rezoluţia progresivă QHD sau Quad HD, întâlnită pe monitoarele de gaming şi pe smartphone-urile foarte scumpe. Este de 4 ori mai performantă decât “HD ready”.
  • 1920p = 1920 x 1080 – este rezoluţia Full HD apreciată şi folosită în acest moment.
  • 2160p = 3840 x 2160 – este rezoluţia 4K, UHD sau Ultra HD. Este de 4 ori mai performantă decât Full HD.
  • 4320p = 7680 x 4320 – este rezoluţia 8K care oferă o rezolutie de 16 ori mai performantă decât “Full HD”. Încă nu poate fi folosită în mod curent pentru că sunt puţine monitoare/ecrane capabile să o redea.  

Câteva aspecte practice de reţinut

Dacă îţi doreşti o cameră de supraveghere care să nu te suprasolicite tehnic, poţi să-ţi iei una HD sau Full HD şi să fii foarte mulţumit. Pentru o cameră auto poţi să foloseşti o rezolutie HD, Full HD sau 4K (ultimele sunt foarte rare dar şi foarte scumpe). Dacă vrei un televizor modern pe care să nu-l schimbi peste 2 ani cu altul mai performant atunci ia-ţi unul cu rezolutie 4K. Nu-ţi recomandăm 8K în acest moment, pentru că este doar un standard nou fără aplicabilitate concretă. Probabil peste câţiva ani ne vom bucura de imagini uimitoare cu ajutorul lui. Dar până atunci e doar teorie.

În magazinul nostru online vei găsi camere de supraveghere, camere auto, camere oglinzi cu filmare simultană, camere spion cu specificaţii tehnice deosebite. Merită să arunci o privire.

 

Pareri

pareri